Kiełbasa w piwie z grzankami serowymi
Kiełbasę w sosie serwujemy z grzankami z serem. I patrzymy zachwyceni w oczy biesiadników, którym mowę odjęło ze wzruszenia.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jasne piwo (na przykład ciechanowskiego, choć ono z Mazowsza) | 2 butelki |
ziarna jałowca | 2 |
ziele angielskie | 2 |
liść laurowy | 1 |
goździki | 2 |
duża cebula | 1 |
chleb razowy | 4 kromki |
sól i pieprz | |
sok z jednej cytryny | |
kwaśna śmietana | 1 kubek |
dobra kiełbasa | 600 g |
chleb wiejski | 4 kromki |
małe ząbki czosnku | 4 |
ser welski | 200 g |
Piwo podgrzewamy w garnczku, dodając do niego jałowiec, ziele angielskie, listek laurowy oraz goździki. Gdy już sobie ładnie wrze, wkładamy kiełbasę i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją, natomiast do piwa wkładamy posiekaną cebulę, a po paru minutach – pokruszony chleb razowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miksujemy sos, aby uzyskał gładką konsystencję, a następnie dodajemy śmietanę.
Do gorącego sosu wkładamy kiełbasę. Kromki chleba smarujemy czosnkiem przetartym przez praskę i kładziemy na każdą po dość grubym kawałku sera welskiego. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 10 minut.
Przepis pochodzi z książki Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.