Kibbeh

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
drobno mielona chuda wołowina 1 kilogram
kasza bulgur 250 gram
sól
pieprz 1 łyżeczka
ziele angielskie 10 ziaren
cynamon szczypta
orzechy pini 1/3 kubka
kumin 1/2 łyżeczki
cebule 2 średnie
oliwa z oliwek 2 łyżki
olej roślinny do smażenia
świeża mięta
jogurt grecki
Kibbeh czyli kulki mięsne z kaszą bulgur. Tradycyjnie robi się je z farszem, u nas wersja uproszczona.

Kasze namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Odsączyć. Orzechy piniowe zrumienić na patelni. Cebule i mięte drobno posiekać. Ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu. W misce wymieszać mięso z przyprawami, cebulą, orzechami i kaszą. Całość zmiksować blenderem. Z powstałej masy zrobić małe kulki i smażyć je na głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.