Kibbeh
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
drobno mielona chuda wołowina | 1 kilogram |
kasza bulgur | 250 gram |
sól | |
pieprz | 1 łyżeczka |
ziele angielskie | 10 ziaren |
cynamon | szczypta |
orzechy pini | 1/3 kubka |
kumin | 1/2 łyżeczki |
cebule | 2 średnie |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
olej roślinny | do smażenia |
świeża mięta | |
jogurt grecki |
Kibbeh czyli kulki mięsne z kaszą bulgur. Tradycyjnie robi się je z farszem, u nas wersja uproszczona.
Kasze namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Odsączyć. Orzechy piniowe zrumienić na patelni. Cebule i mięte drobno posiekać. Ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu. W misce wymieszać mięso z przyprawami, cebulą, orzechami i kaszą. Całość zmiksować blenderem. Z powstałej masy zrobić małe kulki i smażyć je na głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.