- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
drobno mielona chuda wołowina | 1 kilogram |
kasza bulgur | 250 gram |
sól | |
pieprz | 1 łyżeczka |
ziele angielskie | 10 ziaren |
cynamon | szczypta |
orzechy pini | 1/3 kubka |
kumin | 1/2 łyżeczki |
cebule | 2 średnie |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
olej roślinny | do smażenia |
świeża mięta | |
jogurt grecki | |
Kasze namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Odsączyć. Orzechy piniowe zrumienić na patelni. Cebule i mięte drobno posiekać. Ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu. W misce wymieszać mięso z przyprawami, cebulą, orzechami i kaszą. Całość zmiksować blenderem. Z powstałej masy zrobić małe kulki i smażyć je na głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...