Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Keks z morelami, orzechami włoskimi i rodzynkami
- Czas 1 godz. 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
mieszanka keksowa Bakalland | 2 opakowania |
mąka tortowa pszenna (przesiana) | 250g |
miękkie masło | 250g |
cukier puder | 250g |
skórka starta z 2 pomarańczy | |
skórka starta z 1 cytryny |
jajka | 5 |
proszek do pieczenia | 1/2 łyżeczki |
biała czekolada roztopiona i ostudzona | 200g |
likier pomarańczowy lub brandy | 2 łyżki + do skropie |
cukier puder do posypania |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.