Keks z cukinią

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukinie 3 (ok. 200 g)
jajka 3
mleko 100 ml
mąka 200g
masło do formy
olej słonecznikowy 100 ml
śmietana gęsta 1 łyżka
suszone pomidory 5
feta 100g
koperek 1 pęczek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Wytrawne keksy są popularne w kuchni brytyjskiej. Warto wypróbować.

Cukinie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osączyć na sicie. Fetę pokroić w kostkę. Posmarować masłem małą keksówkę. Nagrzać piekarnik do 180 C. Posiekać koperek. Pokroić drobno pomidory osączone z zalewy. Roztrzepać  jajka z olejem, mlekiem i śmietaną. Wymieszać  mąkę z proszkiem i łyżeczką soli. Do składników płynnych dodać cukinię i pomidory. Wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać. Delikatnie wmieszać ser. Wlać ciasto do formy i wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem. Podawać na ciepło lub na zimno pokrojone w grube plastry.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.