- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cukinie | 3 (ok. 200 g) |
jajka | 3 |
mleko | 100 ml |
mąka | 200g |
masło do formy | |
olej słonecznikowy | 100 ml |
śmietana gęsta | 1 łyżka |
suszone pomidory | 5 |
feta | 100g |
koperek | 1 pęczek |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
sól i pieprz do smaku | |
Cukinie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osączyć na sicie. Fetę pokroić w kostkę. Posmarować masłem małą keksówkę. Nagrzać piekarnik do 180 C. Posiekać koperek. Pokroić drobno pomidory osączone z zalewy. Roztrzepać jajka z olejem, mlekiem i śmietaną. Wymieszać mąkę z proszkiem i łyżeczką soli. Do składników płynnych dodać cukinię i pomidory. Wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać. Delikatnie wmieszać ser. Wlać ciasto do formy i wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem. Podawać na ciepło lub na zimno pokrojone w grube plastry.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...