Kefir z grzybka tybetańskiego

  • Czas 5 min.
  • Czas oczekiwania 1 dzień
  • Trudność
  • Porcja dla
grzybek tybetański łyżka
mleko 250 ml
Do przygotowania i przecedzenia kefiru z grzybka tybetańskiego nie wolno używać metalowych przedmiotów.

Łyżkę grzybka zalać surowym mlekiem. Najlepiej użyć mleka naturalnego (nie UHT) o zawartości tłuszczu min. 2 %. Przykryć talerzykiem. Zostawić na dobę. Po tym czasie gotowy już kefir zamieszać i przecedzić przez plastikowe sitko. Grzybki przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta i przygotować z nich kolejną porcję kefiru, zalewając wypłukane grzybki świeżym mlekiem. W procesie fermentacji grzybki narastają. Powiększoną kolonią można podzielić się z przyjaciółmi. Starsze, podsuszone grzybki wyrzucić. Kefir można wypić od razu lub po schłodzeniu. Podany z ciepłą babeczką czekoladową będzie zdrowym i pysznym pierwszym śniadaniem.
Przepis na babeczkę znajdziesz tu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/bezglutenowe-babeczki-czekoladowa/ 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.