- Czas przygotowania 5 min.
- Czas oczekiwania 1 dzień
- Trudność
- Porcja dla
grzybek tybetański | łyżka |
mleko | 250 ml |
Łyżkę grzybka zalać surowym mlekiem. Najlepiej użyć mleka naturalnego (nie UHT) o zawartości tłuszczu min. 2 %. Przykryć talerzykiem. Zostawić na dobę. Po tym czasie gotowy już kefir zamieszać i przecedzić przez plastikowe sitko. Grzybki przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta i przygotować z nich kolejną porcję kefiru, zalewając wypłukane grzybki świeżym mlekiem. W procesie fermentacji grzybki narastają. Powiększoną kolonią można podzielić się z przyjaciółmi. Starsze, podsuszone grzybki wyrzucić. Kefir można wypić od razu lub po schłodzeniu. Podany z ciepłą babeczką czekoladową będzie zdrowym i pysznym pierwszym śniadaniem.
Przepis na babeczkę znajdziesz tu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/bezglutenowe-babeczki-czekoladowa/
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...