Wsypać kaszę na patelnię. Podprażyć chwilę (nie może być brązowa!!). Wlać 1,5 szklanki wrzątku, dodać ½ łyżeczki soli. Przykryć. Gotować 30 minut na bardzo malutkim ogniu. W tym czasie posiekać szalotki, opłukać szpinak. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić na niej szalotki. Dodać szpinak, posolić lekko, przykryć na kilka minut, aż szpinak opadnie. Kaszę przegarnąć widelcem, dodając masło i włożyć do naczynia do zapiekania, posmarowanego masłem. Na wierzchu ułożyć szpinak. Posypać kozim serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C (grzanie od góry)na 5 minut aby sere się lekko zrumienił. Podawać od razu.
Kasza ze szpinakiem
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza jaglana | 1/2 szklanki |
szpinak | 400 g |
kozi twaróg | 100g |
szalotki | 2 |
oliwa | 5 łyżek |
masło | 3 łyżki |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.