Kasza ze szpinakiem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza jaglana 1/2 szklanki
szpinak 400 g
kozi twaróg 100g
szalotki 2
oliwa 5 łyżek
masło 3 łyżki
sól i pieprz

Wsypać kaszę na patelnię. Podprażyć chwilę (nie może być brązowa!!). Wlać 1,5 szklanki wrzątku, dodać ½ łyżeczki soli. Przykryć. Gotować 30 minut na bardzo malutkim ogniu. W tym czasie posiekać szalotki, opłukać szpinak. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić na niej szalotki. Dodać szpinak, posolić lekko, przykryć na kilka minut, aż szpinak opadnie. Kaszę przegarnąć widelcem, dodając masło i włożyć do naczynia do zapiekania, posmarowanego masłem. Na wierzchu ułożyć szpinak. Posypać kozim serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C (grzanie od góry)na 5 minut aby sere się lekko zrumienił. Podawać od razu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.