Wsypać kaszę na patelnię. Podprażyć chwilę (nie może być brązowa!!). Wlać 1,5 szklanki wrzątku, dodać ½ łyżeczki soli. Przykryć. Gotować 30 minut na bardzo malutkim ogniu. W tym czasie posiekać szalotki, opłukać szpinak. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić na niej szalotki. Dodać szpinak, posolić lekko, przykryć na kilka minut, aż szpinak opadnie. Kaszę przegarnąć widelcem, dodając masło i włożyć do naczynia do zapiekania, posmarowanego masłem. Na wierzchu ułożyć szpinak. Posypać kozim serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C (grzanie od góry)na 5 minut aby sere się lekko zrumienił. Podawać od razu.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza jaglana | 1/2 szklanki |
szpinak | 400 g |
kozi twaróg | 100g |
szalotki | 2 |
oliwa | 5 łyżek |
masło | 3 łyżki |
sól i pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...