Kasza kukurydziana z warzywami
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana (nie błyskawiczna) | 200 g |
kozi twaróg | 300 g |
marchewki | 3 średnie |
cukinie | 2 średnie |
brokuł | 1/2 |
papryka czerwona | 1 |
cebula | 1 |
masło | 50 g |
parmezan | 50 g |
oliwa | 50 ml |
sól |
Danie, które z pewnością mile zaskoczy gości.
Obrać marchewkę, pokroić w plasterki. Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki. Cukinie pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. Marchewki, brokuł i cebule blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Zagotować litr wody. Posolić lekko, wsypać kaszę energicznie mieszając. Gotować na malutkim ogniu 30 minut, często mieszając. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Kaszę wymieszać z resztą masła i startym parmezanem. Wylać do formy do zapiekania. Na wierzch wyłożyć warzywa i pokruszony twaróg. Pokropić oliwą. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 15 minut. Podawać na gorąco.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.