Kasza królewska Anny Jagiellonki

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza krakowska 1szklanka
mleko 2 szklanki
kardamon mielony 1 łyżeczka
jajka 5
cukier 1 szklanka
masło 50 g
skórka otarta z połowy cytryny
rodzynki 150 g
koniak (niekoniecznie) 1 łyżka
sól szczypta
To był podobno ulubiony deser królowej. Choć wykonanie jest pracochłonne, warto. Efekt znakomity I bez glutenu!

Kaszę dokładnie wymieszać z jednym ubitym jajkiem, rozcierając w palcach. Rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć przez  30 min  w 100C. Kilka razy w trakcie suszenia mieszać kaszę, rozcierając i przewracając (najwygodniej drewniana łyżką). Gdy kasza będzie znowu całkiem sucha i nieposklejana, jest gotowa.  Zagotować mleko w stalowym garnku (takim, który można włożyć do piekarnika).  Dodać połowę masła, kardamon i kaszę. Zagotować. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C.  Wypiekać 30 minut. Wyjąc wystudzić. Rozgnieść widelcem, aby nie było grudek. Utrzeć żółtka z cukrem i wymieszać z kaszą. Ubić pianę z białek, wmieszać delikatnie do kaszy. Dodać rodzynki, koniak, sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Blaszkę do pieczenia (20x20 cm) posmarować resztą masła. Wlać masę i zapiekać 30 minut w temperaturze 180 C. Wyjąc, ostudzić, posypać cukrem pudrem i/lub ozdobić orzechami.  Podawać na zimno.  UWAGA: kasza krakowska to drobna kasza uzyskiwana z gryki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.