Kasza królewska Anny Jagiellonki
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kasza krakowska | 1szklanka |
mleko | 2 szklanki |
kardamon mielony | 1 łyżeczka |
jajka | 5 |
cukier | 1 szklanka |
masło | 50 g |
skórka otarta z połowy cytryny | |
rodzynki | 150 g |
koniak (niekoniecznie) | 1 łyżka |
sól | szczypta |
Kaszę dokładnie wymieszać z jednym ubitym jajkiem, rozcierając w palcach. Rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć przez 30 min w 100C. Kilka razy w trakcie suszenia mieszać kaszę, rozcierając i przewracając (najwygodniej drewniana łyżką). Gdy kasza będzie znowu całkiem sucha i nieposklejana, jest gotowa. Zagotować mleko w stalowym garnku (takim, który można włożyć do piekarnika). Dodać połowę masła, kardamon i kaszę. Zagotować. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C. Wypiekać 30 minut. Wyjąc wystudzić. Rozgnieść widelcem, aby nie było grudek. Utrzeć żółtka z cukrem i wymieszać z kaszą. Ubić pianę z białek, wmieszać delikatnie do kaszy. Dodać rodzynki, koniak, sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Blaszkę do pieczenia (20x20 cm) posmarować resztą masła. Wlać masę i zapiekać 30 minut w temperaturze 180 C. Wyjąc, ostudzić, posypać cukrem pudrem i/lub ozdobić orzechami. Podawać na zimno. UWAGA: kasza krakowska to drobna kasza uzyskiwana z gryki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.