Kasza jaglana ze śliwkami
- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza jaglana | 2 szklanki |
mleko 2% lub migdałowe | 3,5 szklanki |
cynamon | 1 łyżeczka |
śliwki | ok. 500 g |
cukier | do smaku |
masło | 2 łyżki |
masło do smarowania formy |
Bardzo zdrowe i pyszne śniadanie.
Kaszę przelać wrzątkiem na sicie. Mleko zagotować, wrzucic kaszę i wymieszać. Zostawić na malutkim ogniu (najlepiej na płytce jesli używasz gazu) na 20 minut. Śliwki umyć, podzielić na połówki, usuwając pestki. Naczynie żarorodporne posmarowac masłem. Nagrzać piekarnik do 200 C. Kaszę wymieszaćz dwoma łyżkami masła, dodac cukier do smaku i cynamon. Przełożyć kaszę do naczynia żarodpornego, na wierzchu ułożyć śliwki. Zapiekać ok 15 minut, aż śliwki będą miękkie. Przedpodaniem posypać cukrem do smaku. Uwaga: kaszę mozna też ugotowac na wodzie lub mleku ryżowym lub migdałowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.