- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza jaglana | 2 szklanki |
mleko 2% lub migdałowe | 3,5 szklanki |
cynamon | 1 łyżeczka |
śliwki | ok. 500 g |
cukier | do smaku |
masło | 2 łyżki |
masło do smarowania formy | |
Kaszę przelać wrzątkiem na sicie. Mleko zagotować, wrzucic kaszę i wymieszać. Zostawić na malutkim ogniu (najlepiej na płytce jesli używasz gazu) na 20 minut. Śliwki umyć, podzielić na połówki, usuwając pestki. Naczynie żarorodporne posmarowac masłem. Nagrzać piekarnik do 200 C. Kaszę wymieszaćz dwoma łyżkami masła, dodac cukier do smaku i cynamon. Przełożyć kaszę do naczynia żarodpornego, na wierzchu ułożyć śliwki. Zapiekać ok 15 minut, aż śliwki będą miękkie. Przedpodaniem posypać cukrem do smaku. Uwaga: kaszę mozna też ugotowac na wodzie lub mleku ryżowym lub migdałowym.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...