Kasza jaglana zapiekana z twarożkiem z Jędrzejowa i jabłkami łąckimi

Serwujemy ze szklanką mleka. Takie śniadanie to idealny początek chłodnego dnia.

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mleko 2 szklanki
kasza jaglana gierczycka 300 g
sól
masło do posmarowania formy
twarożek z Jędrzejowa lub Chmielnika 300 g
jabłka łąckie 4
cukier
cynamon
mielone goździki
Na kruszonkę:
masło 50 g
mąka 3/4 szklanki
cukier do kruszonki 5 łyżek
cynamon do kruszonki 1 łyżeczka
Wspaniałe śniadanie lub deser stworzone na bazie najlepszych świętokrzyskich produktów.

Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Kaszę na sicie przelewamy wrzątkiem. Gdy mleko się zagotuje (uwaga, kipi!), wsypujemy kaszę. Lekko solimy. Przykrywamy i pozwalamy jej „pykać” na maleńkim ogniu, aż całe mleko zostanie przez kaszę wchłonięte. Zdejmujemy wtedy garnek z ognia i odstawiamy na około 10 minut. Ugotowaną kaszę dzielimy na dwie części.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Połowę kaszy wkładamy na dno. Na niej rozprowadzamy połowę twarożku. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki – ich połowę układamy na serku. Posypujemy owoce cukrem oraz cynamonem i goździkami. Potem znów kładziemy warstwę sera i owoców, a na wierzchu rozsypujemy resztę kaszy.

Masło, mąkę i cukier z cynamonem zagniatamy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch zapiekanki.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy, aż kruszonka się zarumieni (około 40 minut).

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.