Kasza jaglana zapiekana z twarożkiem z Jędrzejowa i jabłkami łąckimi
Serwujemy ze szklanką mleka. Takie śniadanie to idealny początek chłodnego dnia.
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mleko | 2 szklanki |
kasza jaglana gierczycka | 300 g |
sól | |
masło do posmarowania formy | |
twarożek z Jędrzejowa lub Chmielnika | 300 g |
jabłka łąckie | 4 |
cukier |
cynamon | |
mielone goździki | |
Na kruszonkę: | |
masło | 50 g |
mąka | 3/4 szklanki |
cukier do kruszonki | 5 łyżek |
cynamon do kruszonki | 1 łyżeczka |
Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Kaszę na sicie przelewamy wrzątkiem. Gdy mleko się zagotuje (uwaga, kipi!), wsypujemy kaszę. Lekko solimy. Przykrywamy i pozwalamy jej „pykać” na maleńkim ogniu, aż całe mleko zostanie przez kaszę wchłonięte. Zdejmujemy wtedy garnek z ognia i odstawiamy na około 10 minut. Ugotowaną kaszę dzielimy na dwie części.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Połowę kaszy wkładamy na dno. Na niej rozprowadzamy połowę twarożku. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki – ich połowę układamy na serku. Posypujemy owoce cukrem oraz cynamonem i goździkami. Potem znów kładziemy warstwę sera i owoców, a na wierzchu rozsypujemy resztę kaszy.
Masło, mąkę i cukier z cynamonem zagniatamy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch zapiekanki.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy, aż kruszonka się zarumieni (około 40 minut).
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.