Kasza jaglana z warzywami zimy

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza jaglana 1 szklanka
oliwa 4-5 łyżek
masło 1 łyżka
ulubiona mieszanka warzyw z mrożonki (np. „warzywa z patelni”) 500 g
orzeszki piniowe lub ziarenka słonecznika garść
cebula 1
czosnek 2-3ząbki
sól i pieprz do smaku
Znakomity, bardzo zdrowy obiad na zimę.

W szerokim rondlu o grubym dnie podprażyć kaszę. Gdy będzie gorąca dolać 1,5 szklanki wrzątku, dodać 1 łyżeczkę soli, przykryć, zmniejszyć ogień.  Gotować pod przykryciem 20minut. W tym czasie obrać i posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebule i czosnek, dołożyć warzywa z mrożonki, dolać ćwierć szklanki wody, posolić lekko i przykryć. Dusić 5 minut. Odkryć i odparować warzywa.  Kaszę zdjąć z ognia i przegarnąć widelcem dodając masło. Wymieszać delikatnie z warzywami z patelni. Podawać posypane orzeszkami piniowymi lub ziarnami słonecznika.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.