Kasza jaglana z warzywami zimy
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza jaglana | 1 szklanka |
oliwa | 4-5 łyżek |
masło | 1 łyżka |
ulubiona mieszanka warzyw z mrożonki (np. „warzywa z patelni”) | 500 g |
orzeszki piniowe lub ziarenka słonecznika | garść |
cebula | 1 |
czosnek | 2-3ząbki |
sól i pieprz do smaku |
Znakomity, bardzo zdrowy obiad na zimę.
W szerokim rondlu o grubym dnie podprażyć kaszę. Gdy będzie gorąca dolać 1,5 szklanki wrzątku, dodać 1 łyżeczkę soli, przykryć, zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem 20minut. W tym czasie obrać i posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebule i czosnek, dołożyć warzywa z mrożonki, dolać ćwierć szklanki wody, posolić lekko i przykryć. Dusić 5 minut. Odkryć i odparować warzywa. Kaszę zdjąć z ognia i przegarnąć widelcem dodając masło. Wymieszać delikatnie z warzywami z patelni. Podawać posypane orzeszkami piniowymi lub ziarnami słonecznika.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.