Kasza gryczana z marchewką i imbirem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza gryczana palona 1 szklanka
marchew 1
zielona cukinia 1
imbir świeży ok 3cm
czosnek 2 ząbki roztarte
klarowane masło 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Warto eksperymentować z kasza gryczaną, smakuje nie tylko ze zsiadłym mlekiem!

Szklankę kaszy zalać 1,5 szklanki wrzątku, dodać pół łyżeczki soli i gotować na malutkim ogniu 20 minut. W tym czasie marchewkę pokroić w piórka a cukinię w półplasterki. Gdy kasza jest gotowa rozgrzać klarowane masło w rondelku. Dodać starty na tarce o drobnych oczkach imbir, roztarty czosnek i marchewkę a po chwili cukinie. Gdy warzywa zmiękną, dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Podawać natychmiast z dodatkiem naturalnego jogurtu i surówki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.