Kasza gryczana z marchewką i imbirem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza gryczana palona | 1 szklanka |
marchew | 1 |
zielona cukinia | 1 |
imbir świeży | ok 3cm |
czosnek | 2 ząbki roztarte |
klarowane masło | 2 łyżki |
sól i pieprz do smaku |
Warto eksperymentować z kasza gryczaną, smakuje nie tylko ze zsiadłym mlekiem!
Szklankę kaszy zalać 1,5 szklanki wrzątku, dodać pół łyżeczki soli i gotować na malutkim ogniu 20 minut. W tym czasie marchewkę pokroić w piórka a cukinię w półplasterki. Gdy kasza jest gotowa rozgrzać klarowane masło w rondelku. Dodać starty na tarce o drobnych oczkach imbir, roztarty czosnek i marchewkę a po chwili cukinie. Gdy warzywa zmiękną, dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Podawać natychmiast z dodatkiem naturalnego jogurtu i surówki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.