Kasza gryczana z bakłażanem i pomidorami

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza gryczana 2 szklanki
jajka 3
masło 2 łyżki
bakłażan 1 duży
pomidory 3-4
oliwa
sól i pieprz do smaku
Sycące, wegetariańskie danie na chłodne dni.

Bakłażana umyć, pokroić w plastry, nasolić i odstawić na sitku aby puścił sok. Nagrzać piekarnik do 150 C. Naczynie żaroodporne postawić na ogniu. Wsypać kaszę. Podgrzewać aż będzie gorąca. W tym czasie bardzo dokładnie ubić jajka z 1 płaską łyżeczką soli. Gdy kasza będzie gorąca wlać do niej jajka i energicznie mieszać widelcem aby masa jajeczna oblepiła ziarenka. (Trochę przylepi się do dna, ale tym się nie przejmujemy). Gdy wszystkie ziarenka będą oblepione jajkami, wlać 3 szklanki wrzątku, dodać masło, zamieszać, przykryć i wstawić do piekarnika na 30minut. W tym czasie opłukać bakłażana, osuszyć ręcznikiem kuchennym i usmażyć na złoto na oliwie. Pomidory pokroić w plastry. Wyjąc kaszę z piekarnika, położyć  na niej bakłażana i plastry pomidorów. Jeśli ktoś lubi, można w tym momencie posypać pomidory tartym serem np. cheddarem. Wstawić naczynie z kaszą do piekarnika. Nie przykrywać. Zwiększyć temperaturę do 200 C i zapiekać 10 minut. Gotowe danie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać natychmiast z dodatkiem zielonej sałaty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.