- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza gryczana | 2 szklanki |
jajka | 3 |
masło | 2 łyżki |
bakłażan | 1 duży |
pomidory | 3-4 |
oliwa | |
sól i pieprz do smaku | |
Bakłażana umyć, pokroić w plastry, nasolić i odstawić na sitku aby puścił sok. Nagrzać piekarnik do 150 C. Naczynie żaroodporne postawić na ogniu. Wsypać kaszę. Podgrzewać aż będzie gorąca. W tym czasie bardzo dokładnie ubić jajka z 1 płaską łyżeczką soli. Gdy kasza będzie gorąca wlać do niej jajka i energicznie mieszać widelcem aby masa jajeczna oblepiła ziarenka. (Trochę przylepi się do dna, ale tym się nie przejmujemy). Gdy wszystkie ziarenka będą oblepione jajkami, wlać 3 szklanki wrzątku, dodać masło, zamieszać, przykryć i wstawić do piekarnika na 30minut. W tym czasie opłukać bakłażana, osuszyć ręcznikiem kuchennym i usmażyć na złoto na oliwie. Pomidory pokroić w plastry. Wyjąc kaszę z piekarnika, położyć na niej bakłażana i plastry pomidorów. Jeśli ktoś lubi, można w tym momencie posypać pomidory tartym serem np. cheddarem. Wstawić naczynie z kaszą do piekarnika. Nie przykrywać. Zwiększyć temperaturę do 200 C i zapiekać 10 minut. Gotowe danie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać natychmiast z dodatkiem zielonej sałaty.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...