- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
karp | 1 |
powidła śliwkowe | 1 słoik |
olej lub klarowane masło do smażenia |
sól do smaku | |
mąka | 1 szklanka |
Karpia sprawić, podzielić na dzwonka, posolić i włożyć na noc do lodówki pod przykryciem. Następnego dnia rozgrzać tłuszcz do smażenia. Karpia osuszyć, obtoczyć dokładnie w mące i usmażyć, raz odwracając na złoty kolor. Nagrzać piekarnik do 180 C. Karpia położyć w żaroodpornym naczyniu. Posmarować gęstymi powidłami i zapiec 5 minut.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...