Karp z orzechami

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
karp 1,5 kg
marchewki 2
pietruszka 1
Seler mały 1
Por mały 1
Liści laurowy 2
pieprz ziarnisty garstka
Sól i pieprz dla smaki
Sos:
Miód łagodny 4 łyżki
orzechy włoskie 2 garście
masło 2 łyżki
Sól, cukier i pieprz do smaku
Sok z cytryny do smaku
Karp z miodem i orzechami to kusząca alternatywa dla tradycyjnego, wigilijnego smażonego karpia.

Karpia sprawić, opłukać, nasolić i odstawić do lodówki. Obrać warzywa. W szerokim rondlu zalać warzywa wodą (ok 2 litry), dodać liść laurowy i pieprz ziarnisty. Ugotować wywar (ok 50 minut). Warzywa wyjąć. Karpia pokroić na dzwonka. Kawałki karpia (razem z głową) włożyć  do wywaru i gotować  na małym ogniu 12-15 minut, odwrócić i gotować kolejne 12-15 minut. Kawałki karpia delikatnie wyjąć i ułożyć na półmisku imitując kształt ryby. Trzymać w cieple. Wywar przecedzić. Dodać miód i masło. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać orzechy. Polać karpia sosem. Podawać natychmiast. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.