Karp z orzechami
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
karp | 1,5 kg |
marchewki | 2 |
pietruszka | 1 |
Seler mały | 1 |
Por mały | 1 |
Liści laurowy | 2 |
pieprz ziarnisty | garstka |
Sól i pieprz dla smaki | |
Sos: | |
Miód łagodny | 4 łyżki |
orzechy włoskie | 2 garście |
masło | 2 łyżki |
Sól, cukier i pieprz do smaku | |
Sok z cytryny do smaku |
Karp z miodem i orzechami to kusząca alternatywa dla tradycyjnego, wigilijnego smażonego karpia.
Karpia sprawić, opłukać, nasolić i odstawić do lodówki. Obrać warzywa. W szerokim rondlu zalać warzywa wodą (ok 2 litry), dodać liść laurowy i pieprz ziarnisty. Ugotować wywar (ok 50 minut). Warzywa wyjąć. Karpia pokroić na dzwonka. Kawałki karpia (razem z głową) włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu 12-15 minut, odwrócić i gotować kolejne 12-15 minut. Kawałki karpia delikatnie wyjąć i ułożyć na półmisku imitując kształt ryby. Trzymać w cieple. Wywar przecedzić. Dodać miód i masło. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać orzechy. Polać karpia sosem. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.