Karp w sosie szarym
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
karp | 1 |
bulion warzywny | 1,5 litra |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 4 |
czerwone wytrawne wino | pół szklanki |
pierniki katarzynki bez polewy | 50 g |
masło | 50g |
mąka | 2 łyżki |
sok z 1 cytryny | |
rodzynki | garść |
migdały | garść |
cukier | 2 łyżczki |
sól do smaku |
Występuje w dwóch wersjach z krwią i bez. W każdym razie z pewnością z piernikiem.
Sprawioną, podzielona na dzwonka rybę włożyć do wrzącego bulionu razem z liściem i zielem i gotować 20 minut. Wyjąć rybę i przyprawy. Migdały zalać wrzątkiem i obrać z brązowej skórki. Zrumienić mąkę na suchej patelni. Zrumienić na patelni masło, dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić winem. Dolać 2 szklanki wywaru z karpia i pierniki. Gotować 5 minut. Zmiksować lub przetrzeć przez sito. Cukier rozpuścić na patelni na jasny karmel, rozprowadzić wywarem z ryby, dodać do sosu. Dodać rodzynki i migdały. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Karpia ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Nagrzać piekarnik do 180 C. Wstawić karpia na 10 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.