Karp w sosie szarym

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
karp 1
bulion warzywny 1,5 litra
liść laurowy 2
ziele angielskie 4
czerwone wytrawne wino pół szklanki
pierniki katarzynki bez polewy 50 g
masło 50g
mąka 2 łyżki
sok z 1 cytryny
rodzynki garść
migdały garść
cukier 2 łyżczki
sól do smaku
Występuje w dwóch wersjach z krwią i bez. W każdym razie z pewnością z piernikiem.

Sprawioną, podzielona na dzwonka rybę włożyć do wrzącego bulionu razem z liściem i zielem i gotować 20  minut. Wyjąć rybę i przyprawy. Migdały zalać wrzątkiem i obrać z brązowej skórki. Zrumienić mąkę na suchej patelni. Zrumienić na patelni masło, dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić winem. Dolać 2 szklanki wywaru z karpia i pierniki. Gotować 5 minut. Zmiksować lub przetrzeć przez sito. Cukier rozpuścić na patelni na jasny karmel, rozprowadzić wywarem z ryby, dodać do sosu. Dodać rodzynki i migdały. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Karpia ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Nagrzać piekarnik do 180 C. Wstawić karpia na 10 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.