- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
karp | 1 |
bulion warzywny | 1,5 litra |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 4 |
czerwone wytrawne wino | pół szklanki |
pierniki katarzynki bez polewy | 50 g |
masło | 50g |
mąka | 2 łyżki |
sok z 1 cytryny | |
rodzynki | garść |
migdały | garść |
cukier | 2 łyżczki |
sól do smaku | |
Sprawioną, podzielona na dzwonka rybę włożyć do wrzącego bulionu razem z liściem i zielem i gotować 20 minut. Wyjąć rybę i przyprawy. Migdały zalać wrzątkiem i obrać z brązowej skórki. Zrumienić mąkę na suchej patelni. Zrumienić na patelni masło, dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić winem. Dolać 2 szklanki wywaru z karpia i pierniki. Gotować 5 minut. Zmiksować lub przetrzeć przez sito. Cukier rozpuścić na patelni na jasny karmel, rozprowadzić wywarem z ryby, dodać do sosu. Dodać rodzynki i migdały. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Karpia ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Nagrzać piekarnik do 180 C. Wstawić karpia na 10 minut.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...