Karp w sosie chrzanowym
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
karp | ok. 1,5 kg |
świeża natka pietruszki | 2 garście |
mąka | 2 łyżki |
pieprz | |
olej | do smażenia |
na sos: |
chrzan | 1 szklanka |
śmietana 30% | 1 szklanka |
sok z cytryny | 1 łyżka |
sól | szczypta |
cukier | szczypta |
Chrzan świetnie ożywia nieco mdły smak karpia
Oskrobać rybę, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, wypłukać i osuszyć. Natrzeć pieprzem z zewnątrz i w środku, a potem obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni i smażyć, aż karp będzie przyrumieniony z dwóch stron. Posiekać natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Ułożyć rybę w brytfance, polać sosem i posypać natką pietruszki. Dusić około 20 minut pod przykryciem i na małym ogniu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.