Karp w sosie chrzanowym

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
karp ok. 1,5 kg
świeża natka pietruszki 2 garście
mąka 2 łyżki
pieprz
olej do smażenia
na sos:
chrzan 1 szklanka
śmietana 30% 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżka
sól szczypta
cukier szczypta
Chrzan świetnie ożywia nieco mdły smak karpia

Oskrobać rybę, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, wypłukać i osuszyć. Natrzeć pieprzem z zewnątrz i w środku, a potem obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni i smażyć, aż karp będzie przyrumieniony z dwóch stron. Posiekać natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Ułożyć rybę w brytfance, polać sosem i posypać natką pietruszki. Dusić około 20 minut pod przykryciem i na małym ogniu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.