- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
karp | ok. 1,5 kg |
świeża natka pietruszki | 2 garście |
mąka | 2 łyżki |
pieprz | |
olej | do smażenia |
na sos: |
chrzan | 1 szklanka |
śmietana 30% | 1 szklanka |
sok z cytryny | 1 łyżka |
sól | szczypta |
cukier | szczypta |
Oskrobać rybę, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, wypłukać i osuszyć. Natrzeć pieprzem z zewnątrz i w środku, a potem obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni i smażyć, aż karp będzie przyrumieniony z dwóch stron. Posiekać natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Ułożyć rybę w brytfance, polać sosem i posypać natką pietruszki. Dusić około 20 minut pod przykryciem i na małym ogniu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...