- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Filet z karpia | 1 kg |
głowa karpia | 1 |
marchewka | 3 |
pietruszka | 2 |
Seler ( mały) | 1 |
cebula | 1 |
Imbir świeży kawałek | 3 cm |
Sól, pieprz i cukier | |
żelatyna | 1 łyżka |
groszek | 2 szklanki mrożonego |
jajka | 2 |
cytryna | 1 |
Warzywa obrać, zalać lekko osoloną wodą w szerokim płytkim rondlu i gotować razem z pokrojonym w plasterki imbirem i głową karpia (bez skrzeli i oczu) 45 minut. Ugotować jajka na twardo. Obrać, pokroić w ładne plastry. Cytrynę umyć i pokroić w plastry. Mrożony groszek gotować 6 minut w wodzie z solą i cukrem. Filet podzielić na porcje. Wyjąć z wywaru warzywa i łeb, włożyć porcje ryby. Gotować 15 minut, raz odwracając w trakcie gotowania. Delikatnie wyjąć ryby na talerz, wywar przecedzić i zmierzyć. W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę, dając połowę żelatyny przewidzianej w przepisie na opakowaniu na taką ilość wywaru. (Do gotowania daliśmy głowę karpia, która ma właściwość żelującą, jeśli robimy wywar bez głowy, na samych warzywach bierzemy tyle żelatyny ile jest w przepisie na opakowaniu). Wywar z żelatyną doprawić do smaku i ostudzić. Trochę wywaru wlać na dno miseczek. Ułożyć jajka, karpia, cząstki cytryny i groszek. Zalać resztą wywaru. Odstawić na noc do lodówki. Podawać z chrzanem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...