Karp po zatorsku
- Czas 45 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filet z karpia zatorskiego | 1,5 kg |
pieczarki | 500 g |
ser żółty | 300 g |
jajka | 5 |
masło | 50 g |
natka pietruszki | mały pęczek |
śmietana 22% | 300 ml |
mąka do panierowania | |
olej do głębokiego smażenia | |
sól i pieprz do smaku |
Tradycyjny, regionalny przepis na karpia zatorskiego, inaczej zwanego "królewskim".
Przygotować farsz: ugotować jajka na twardo i pokroić w drobną kostkę, pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Wymieszać pieczarki z jajkami i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Filety opłukać, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej do smażenia. Kawałki karpia obtoczyć w mące i smażyć na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym. Na dnie szerokiego naczynie żaroodpornego ułożyć kawałki karpia. Na każdym kawałku położyć farsz pieczarkowo-jajeczny. Posypać startym serem, polać śmietaną. Włożyć przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec aż ser się rozpuści. Odkryć naczynie i zrumienić potrawę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.