- Czas przygotowania 45 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filet z karpia zatorskiego | 1,5 kg |
pieczarki | 500 g |
ser żółty | 300 g |
jajka | 5 |
masło | 50 g |
natka pietruszki | mały pęczek |
śmietana 22% | 300 ml |
mąka do panierowania | |
olej do głębokiego smażenia | |
sól i pieprz do smaku | |
Przygotować farsz: ugotować jajka na twardo i pokroić w drobną kostkę, pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Wymieszać pieczarki z jajkami i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Filety opłukać, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej do smażenia. Kawałki karpia obtoczyć w mące i smażyć na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym. Na dnie szerokiego naczynie żaroodpornego ułożyć kawałki karpia. Na każdym kawałku położyć farsz pieczarkowo-jajeczny. Posypać startym serem, polać śmietaną. Włożyć przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec aż ser się rozpuści. Odkryć naczynie i zrumienić potrawę.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...