Karkówkę posmarować sokiem z pomarańczy i oliwą. Posypać ziołami. Odstawić na 15 minut do lodówki. Odfiletować pomarańcze (patrz: słownik kulinarny). Wsypać cukier do rondelka o grubym dnie, skropić wodą i skarmelizować. Rozprowadzić wrzątkiem. Dolać resztę soku z pomarańczy. Zagotować. Dołożyć do rondelka odfiletowane cząstki pomarańczy. Gotować na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji konfitury. Paprykę pokroić w paski. Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki (jeśli są młode pokroić na połówki bez obierania). Włożyć do parowaru kalafior, brokuł i ziemniaki. Gotować 15 minut. Rozgrzać piekarnik w funkcji grill. Karkówkę, ziemniaki i paprykę skropić oliwą, posypać ziołami. Grillować ok 30 minut, obracając w trakcie. Podawać karkówkę z warzywami i sosem pomarańczowym.
Karkówka z owocami
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
karkówka | 2 plastry |
brokuł | 2 różyczki |
kalafior | 2 różyczki |
ziemniaki | 2 |
papryka czerwona | 1 |
pomarańcze | 2 |
oliwa | |
sok z pomarańczy | 1 szklanka |
zioła prowansalskie | pół łyżeczki |
cukier | 2 łyżeczki |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.