Karkówka z owocami

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
karkówka 2 plastry
brokuł 2 różyczki
kalafior 2 różyczki
ziemniaki 2
papryka czerwona 1
pomarańcze 2
oliwa
sok z pomarańczy 1 szklanka
zioła prowansalskie pół łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
sól i pieprz

Karkówkę posmarować sokiem z pomarańczy i oliwą. Posypać ziołami. Odstawić na 15 minut do lodówki. Odfiletować pomarańcze (patrz: słownik kulinarny). Wsypać cukier do rondelka o grubym dnie, skropić wodą i skarmelizować. Rozprowadzić wrzątkiem. Dolać resztę soku z pomarańczy. Zagotować. Dołożyć do rondelka odfiletowane cząstki pomarańczy. Gotować na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji konfitury. Paprykę pokroić w paski. Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki (jeśli są młode pokroić na połówki bez obierania). Włożyć do parowaru kalafior, brokuł i ziemniaki. Gotować 15 minut. Rozgrzać piekarnik w funkcji grill. Karkówkę, ziemniaki i paprykę skropić oliwą, posypać ziołami. Grillować ok 30 minut, obracając w trakcie. Podawać karkówkę z warzywami i sosem pomarańczowym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.