Karkówkę posmarować sokiem z pomarańczy i oliwą. Posypać ziołami. Odstawić na 15 minut do lodówki. Odfiletować pomarańcze (patrz: słownik kulinarny). Wsypać cukier do rondelka o grubym dnie, skropić wodą i skarmelizować. Rozprowadzić wrzątkiem. Dolać resztę soku z pomarańczy. Zagotować. Dołożyć do rondelka odfiletowane cząstki pomarańczy. Gotować na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji konfitury. Paprykę pokroić w paski. Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki (jeśli są młode pokroić na połówki bez obierania). Włożyć do parowaru kalafior, brokuł i ziemniaki. Gotować 15 minut. Rozgrzać piekarnik w funkcji grill. Karkówkę, ziemniaki i paprykę skropić oliwą, posypać ziołami. Grillować ok 30 minut, obracając w trakcie. Podawać karkówkę z warzywami i sosem pomarańczowym.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
karkówka | 2 plastry |
brokuł | 2 różyczki |
kalafior | 2 różyczki |
ziemniaki | 2 |
papryka czerwona | 1 |
pomarańcze | 2 |
oliwa | |
sok z pomarańczy | 1 szklanka |
zioła prowansalskie | pół łyżeczki |
cukier | 2 łyżeczki |
sól i pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...