Karkówka w sosie czekoladowym ze śliwkami

  • Czas 3 godz.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
karkówka 1 kg
szalotki 5
cynamon 1 łyżeczka
anyżek 1 gwiazdka
chili pół świeżej papryczk
czosnek 3 ząbki
wódka 1 łyżka
gorzka czekolada 1 tabliczka
masło pół kostki
śliwki mrożone bez pestek pół kilo
sól i pieprz do smaku
Ciężka, zimowa, kaloryczna i prawdziwie świąteczna wersja karkówki.

Mięso umyć i wysuszyć. Obrać i posiekać  czosnek, chili i szalotki. Wymieszać ze sproszkowanym anyżkiem,  cynamonem, wódką i łyżeczką soli. Natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia i piec półtorej godziny w temperaturze 180 C. Ostrożnie wyjąć mięso z rękawa, zlać sos. Sos zmiksować. W garnuszku rozpuścić masło na malutkim ogniu i dodać pokruszoną czekoladę oraz zmiksowany sos spod mięsa. Gdy czekolada się rozpuści dodać śliwki i podgrzewać jeszcze kilka minut. Podawać mięso ze śliwkami i sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.