- Czas przygotowania 3 godz.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
karkówka | 1 kg |
szalotki | 5 |
cynamon | 1 łyżeczka |
anyżek | 1 gwiazdka |
chili | pół świeżej papryczk |
czosnek | 3 ząbki |
wódka | 1 łyżka |
gorzka czekolada | 1 tabliczka |
masło | pół kostki |
śliwki mrożone bez pestek | pół kilo |
sól i pieprz do smaku | |
Mięso umyć i wysuszyć. Obrać i posiekać czosnek, chili i szalotki. Wymieszać ze sproszkowanym anyżkiem, cynamonem, wódką i łyżeczką soli. Natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia i piec półtorej godziny w temperaturze 180 C. Ostrożnie wyjąć mięso z rękawa, zlać sos. Sos zmiksować. W garnuszku rozpuścić masło na malutkim ogniu i dodać pokruszoną czekoladę oraz zmiksowany sos spod mięsa. Gdy czekolada się rozpuści dodać śliwki i podgrzewać jeszcze kilka minut. Podawać mięso ze śliwkami i sosem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...