Groch namoczyć na noc. Ugotować groch w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kapustę zalać wodą, tak aby była lekko przykryta. Gotować z dodatkiem listków laurowych aż będzie miękka a woda prawie się wygotuje. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Zeszklić cebule na maśle, dodać mąkę i podsmażyć na złoto. Dodać zasmażkę z cebulą do kapusty, dodać groch. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco. To wegetariańskie danie można dla odmiany podać z plasterkami uprażonego na krucho bekonu. Najlepsze jest następnego dnia, gdy się przegryzie.
Kapusta z grochem
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kiszona kapusta | 1 kg |
Groch łuskany (połówki) | 2 szklanki |
cebule | 2 |
masło | 4 łyżki |
mąka | 4 łyżki |
listek laurowy | 2 |
Prażony bekon do podania (niekoniecznie) | |
Sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.