Posiekać kapustę kiszoną, a białą drobno poszatkować. Włożyć obydwie kapusty do garnka, zalać bulionem, wrzucić ziele angielskie, listek laurowy i gotować około 2,5 godziny do miękkości. Wyłożyć cieciorkę na sitko, opłukać zimna wodą i osączyć. Drobno pokroić cebulę i podsmażyć na maśle, aż się zrumieni. Dodać do kapusty cieciorkę i cebulę, przykryć i gotować na małym ogniu pół godziny. Jeśli kapusta jest zbyt rzadka odparować nadmiar płynu, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przybrać gałązką rozmarynu i listkami rozmarynu.
Kapusta z cieciorką
- Czas 3 godz. 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
cieciorka w zalewie | 500 g |
kapusta kiszona | 1 kg |
biała kapusta | 200 g |
cebula | 2 |
ziele angielskie | 3 ziarenka |
liść laurowy | 1 |
masło | 4 łyżki |
bulion warzywny | 2 szklanki |
sól | |
pieprz | |
świeży rozmaryn i liść laurowy | do przybrania |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.