Kapusta z cieciorką

  • Czas 3 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cieciorka w zalewie 500 g
kapusta kiszona 1 kg
biała kapusta 200 g
cebula 2
ziele angielskie 3 ziarenka
liść laurowy 1
masło 4 łyżki
bulion warzywny 2 szklanki
sól
pieprz
świeży rozmaryn i liść laurowy do przybrania

Posiekać kapustę kiszoną, a białą drobno poszatkować. Włożyć obydwie kapusty do garnka, zalać bulionem, wrzucić ziele angielskie, listek laurowy i gotować około 2,5 godziny do miękkości. Wyłożyć cieciorkę na sitko, opłukać zimna wodą i osączyć. Drobno pokroić cebulę i podsmażyć na maśle, aż się zrumieni. Dodać do kapusty cieciorkę i cebulę, przykryć i gotować na małym ogniu pół godziny. Jeśli kapusta jest zbyt rzadka odparować nadmiar płynu, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przybrać gałązką rozmarynu i listkami rozmarynu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.