Kapusta z boczkiem i ziemniakami
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
kapusta włoska | 700g |
ziemniaki | 500g |
boczek wędzony dobrej jakości | 250g |
sól i pieprz |
czosnek | 6 ząbków |
cukier | |
pomidory | 200g |
Podkręcona wersja kapusty z ziemniakami i kiełbasą, przysmaku austriackich górali.
Kapustę oczyść ze zwiędłych liści, pokrój na ćwiartki, wytnij głąb, pokrój w paski a następnie w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w słupki. Czosnek obierz i posiekaj. W rondlu wytop tłuszcz z boczku. Dodaj czosnek, ziemniaki i kapustę, smaż mieszając około 5 minut. Dodaj pokrojone, obrane pomidory. Wlej litr gorącej wody, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru i gotuj do miękkości na małym ogniu. Podawaj z grzankami czosnkowymi.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.