Kapusta parmeńska
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
młoda, biała kapusta | 1 nieduża |
świeży koperek | pęczek |
tłusta szynka parmeńska w kawałku | 150 g |
oliwa | 1 łyżka |
cebula cukrowa | 1 |
sól i pieprz do smaku | |
sok z 1 cytryny |
Dodatek aromatycznej szynki parmeńskiej zmienia młodą, polską kapustę w danie światowe.
Umyć i poszatkować kapustę. Włożyć do garnka, posypać 1 łyżeczką soli, wlać pół szklanki wrzątku. Gotować 15 minut na średnim ogniu, mieszając. Pokroić cebulę i szynkę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szynkę, podsmażyć, dodać cebulkę. Usmażyć na złoto. Dodać do kapusty. Gotować jeszcze 5 minut. Koperek umyć i pokroić. Dodać do kapusty. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z kromkami świeżego, ciemnego chleba.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.