Kapusta parmeńska

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
młoda, biała kapusta 1 nieduża
świeży koperek pęczek
tłusta szynka parmeńska w kawałku 150 g
oliwa 1 łyżka
cebula cukrowa 1
sól i pieprz do smaku
sok z 1 cytryny
Dodatek aromatycznej szynki parmeńskiej zmienia młodą, polską kapustę w danie światowe.

Umyć i poszatkować kapustę. Włożyć do garnka, posypać 1 łyżeczką soli, wlać pół szklanki wrzątku. Gotować 15 minut na średnim ogniu, mieszając. Pokroić cebulę i szynkę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szynkę, podsmażyć, dodać cebulkę. Usmażyć na złoto. Dodać do kapusty. Gotować jeszcze 5 minut. Koperek umyć i pokroić. Dodać do kapusty. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z kromkami świeżego, ciemnego chleba.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.