Kapusta pak choi z szynką i smalcem
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
kapusta pak choi | 4 |
Szynka dojrzewająca | 8 plastrów |
Smalec ze śliwką wędzoną | 8 łyżeczek |
Sól, cukier | po łyżeczce |
Chińska kapusta pak choi, czytaj „pak czoj” należy do najzdrowszych kapust. Jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy z grupy B i C, A do tego jest wyjątkowo smaczna. Zawinięta w szynkę dojrzewającą i okraszona smalcem z wędzoną śliwką lub skwarkami będzie genialną zimową przekąską.
Zagotować 1,5 litra wody z solą i cukrem. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, odciąć piętki i umyć liście. Włożyć liście na 2 minuty do wrzątku, odcedzić, ostudzić. Zawinąć liście w pakieciki owinąć ciasno szynką. Rozgrzać smalec na patelni, obsmażyć pakieciki ze wszystkich stron, przełożyć na talerz, polać smalcem na którym się smażyły. Podawać na gorąco.
*Kup smalec w naszym sklepie - Kliknij
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.