Kapusta modro
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kapusta czerwona | 1 główka (ok. 1,2kg) |
cebula | 1 średnia |
boczek wędzony | 150 g |
goździki | 3 |
sól, cukier i pieprz | do smaku |
ocet winy | do smaku |
Czerwona kapusta gotowana a następnie okraszona boczkiem i cebulą. Klasyk na Śląskim stole.
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, przekroić na pół, usunąć głąb, liście poszatkować. Ugotować poszatkowaną kapustę w osolonej wodzie z dodatkiem goździków. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i zeszklić ją. Kapustę odcedzić, dodać boczek z cebulą. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem i wymieszać. Podawać z mięsem lub z kluskami śląskimi.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.