Kapuśniak

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
biała kapusta pół główki
pęczek włoszczyzny 1
cielęcina (żeberka albo karczek) 500 g
natka pietruszki garść
majeranek szczypta
masło 1 łyżka
sól
pieprz

Zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach. Kilka okrągłych plasterków marchewki zostawić do dekoracji. Rozgrzać masło na patelni i je podsmażyć. Poszatkować kapustę i dorzucić do warzyw na patelni. Podsmażyć chwilę razem i przełożyć do garnka. Dodać mięso i zalać wodą, tak by sięgała 5 cm ponad zawartość naczynia. Gotować 30 do 45 minut. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.