Zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach. Kilka okrągłych plasterków marchewki zostawić do dekoracji. Rozgrzać masło na patelni i je podsmażyć. Poszatkować kapustę i dorzucić do warzyw na patelni. Podsmażyć chwilę razem i przełożyć do garnka. Dodać mięso i zalać wodą, tak by sięgała 5 cm ponad zawartość naczynia. Gotować 30 do 45 minut. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Kapuśniak
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
biała kapusta | pół główki |
pęczek włoszczyzny | 1 |
cielęcina (żeberka albo karczek) | 500 g |
natka pietruszki | garść |
majeranek | szczypta |
masło | 1 łyżka |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.