Kanapeczki koktajlowe z tatarami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
łosoś sałatkowy 200 g
koperek 1 pęczek
oliwa 1/3 szklanki
avocado dojrzałe 4
bardzo świeży surowy tuńczyk 200 g
sok z cytryny ok. 6 łyżek
jabłko kwaśne 1
jogurt grecki 3-4 łyżki
kapary garść
olej 2 łyżki
cieniutkie kromki razowego chleba ok. 10
sól i pieprz do smaku
Te wykwintne, niezwykłe kanapeczki z pewnością wzbudzą zachwyt gości.

Przygotować tatar z łososia. Łososia posiekać, dodać drobniutko posiekaną szalotkę i jabłko obrane ze skórki. Dodać 2-3 łyżki oliwy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Przygotować guacamole – obrane avocado rozgnieść widelcem. Dodać łyżkę soku z cytryny i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Drobno pokrojonego tuńczyka wymieszać z posiekaną drobno szalotką, połową koperku, kaparami. Doprawić oliwą i sokiem z cytryny. Okrągłą formę do wycinania kruchych ciasteczek (pierników) posmarować wewnątrz olejem. Wykrawać foremką małe, okrągłe kromki chleba. Nie wyjmując ich z foremki układać  na nich warstwami  tatara z wędzonego pstrąga, guacamole z avocado i tatara z łososia. Dokładnie wyrównać powierzchnię. Wysunąć kanapeczkę z foremki. W taki sam sposób zrobić pozostałe kanapeczki. Ozdobić je pozostałym koperkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.