Kanapeczki koktajlowe z tatarami
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
łosoś sałatkowy | 200 g |
koperek | 1 pęczek |
oliwa | 1/3 szklanki |
avocado dojrzałe | 4 |
bardzo świeży surowy tuńczyk | 200 g |
sok z cytryny | ok. 6 łyżek |
jabłko kwaśne | 1 |
jogurt grecki | 3-4 łyżki |
kapary | garść |
olej | 2 łyżki |
cieniutkie kromki razowego chleba | ok. 10 |
sól i pieprz do smaku |
Przygotować tatar z łososia. Łososia posiekać, dodać drobniutko posiekaną szalotkę i jabłko obrane ze skórki. Dodać 2-3 łyżki oliwy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Przygotować guacamole – obrane avocado rozgnieść widelcem. Dodać łyżkę soku z cytryny i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Drobno pokrojonego tuńczyka wymieszać z posiekaną drobno szalotką, połową koperku, kaparami. Doprawić oliwą i sokiem z cytryny. Okrągłą formę do wycinania kruchych ciasteczek (pierników) posmarować wewnątrz olejem. Wykrawać foremką małe, okrągłe kromki chleba. Nie wyjmując ich z foremki układać na nich warstwami tatara z wędzonego pstrąga, guacamole z avocado i tatara z łososia. Dokładnie wyrównać powierzchnię. Wysunąć kanapeczkę z foremki. W taki sam sposób zrobić pozostałe kanapeczki. Ozdobić je pozostałym koperkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.