Kanapeczki koktajlowe z pumpernikla z łososiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pumpernikiel 2 paczki
serek twarogowy typu „Bieluch” lub „Philadelphia” 400 g
chrzan 2 łyżki
łosoś wędzony w plastrach 250 g
cytryny 2
rzeżucha lub szczypiorek lub koperek do ozdoby
Aby te doskonałe koktajlowe kanapeczki były smaczne, należy wybrać dobry gatunek łososia.

Z kromek pumpernikla wykroić metalowym kieliszkiem lub okrągłą foremką do pierniczków małe kółeczka. (Chodzi o to, aby powstały kanapki „na raz”.)Serek doprawić chrzanem. (Zamiast polskiego chrzanu można użyć wasabi, wtedy kanapki będą miały oryginalny jasnozielony kolor.) Krążki pumpernikla przekładać serkiem i łączyć po dwie. Na wierzchu ułożyć kawałek łososia, skropić sokiem z cytryny, ozdobić zielonym zielem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.