Kanapeczki koktajlowe z pumpernikla z łososiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pumpernikiel | 2 paczki |
serek twarogowy typu „Bieluch” lub „Philadelphia” | 400 g |
chrzan | 2 łyżki |
łosoś wędzony w plastrach | 250 g |
cytryny | 2 |
rzeżucha lub szczypiorek lub koperek do ozdoby |
Aby te doskonałe koktajlowe kanapeczki były smaczne, należy wybrać dobry gatunek łososia.
Z kromek pumpernikla wykroić metalowym kieliszkiem lub okrągłą foremką do pierniczków małe kółeczka. (Chodzi o to, aby powstały kanapki „na raz”.)Serek doprawić chrzanem. (Zamiast polskiego chrzanu można użyć wasabi, wtedy kanapki będą miały oryginalny jasnozielony kolor.) Krążki pumpernikla przekładać serkiem i łączyć po dwie. Na wierzchu ułożyć kawałek łososia, skropić sokiem z cytryny, ozdobić zielonym zielem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.