Roztapiamy czekoladę na parze (czyli: do dużego rondla wlewamy wodę i gotujemy, do małego rondelka ładujemy czekoladę i umieszczamy go na sitku albo innej konstrukcji nad wrzącą wodą).
Dodajemy mleko i mieszamy, następnie wrzucamy rozdrobniony miąższ pomarańczy (można zostawić trochę do dekoracji). Sypiemy cynamon, mieszamy - cały czas na parze. Dodajemy śmietankę i - ojej, co za niespodzianka! - znów mieszamy. Na końcu dolewamy rumu.
Gdyby czekolada wyszła za gęsta, można to wyregulować dodając odrobinę mleka. Ale to już kwestia gustu.
To idealny poprawiacz nastroju i odganiacz smutku. Fakt, kaloryczny, ale raz na jakiś czas każdy musi zgrzeszyć, czyż nie?
Smacznego. :)
KALORYCZNY TERROR czyli płynny deser czekoladowy
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
czekolada gorzka | 50 g |
czekolada mleczna | 50 g |
śmietanka 36 | 150 ml |
mleko 32 | 1 łyżka |
mała pomarańcza obrana i podzielona na cząstki | 1 sztuka |
rum | 1 łyżka |
cynamon | 1 łyżeczka |
cukier puder opcjonalnie | 1 łyżka |
przyprawa do deserów KAMIS | 1 szczypta |
śmietanka 36 % | 150 ml |
mleko 32% | 1 łyżka |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.