Roztapiamy czekoladę na parze (czyli: do dużego rondla wlewamy wodę i gotujemy, do małego rondelka ładujemy czekoladę i umieszczamy go na sitku albo innej konstrukcji nad wrzącą wodą).
Dodajemy mleko i mieszamy, następnie wrzucamy rozdrobniony miąższ pomarańczy (można zostawić trochę do dekoracji). Sypiemy cynamon, mieszamy - cały czas na parze. Dodajemy śmietankę i - ojej, co za niespodzianka! - znów mieszamy. Na końcu dolewamy rumu.
Gdyby czekolada wyszła za gęsta, można to wyregulować dodając odrobinę mleka. Ale to już kwestia gustu.
To idealny poprawiacz nastroju i odganiacz smutku. Fakt, kaloryczny, ale raz na jakiś czas każdy musi zgrzeszyć, czyż nie?
Smacznego. :)
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
czekolada gorzka | 50 g |
czekolada mleczna | 50 g |
śmietanka 36 | 150 ml |
mleko 32 | 1 łyżka |
mała pomarańcza obrana i podzielona na cząstki | 1 sztuka |
rum | 1 łyżka |
cynamon | 1 łyżeczka |
cukier puder opcjonalnie | 1 łyżka |
przyprawa do deserów KAMIS | 1 szczypta |
śmietanka 36 % | 150 ml |
mleko 32% | 1 łyżka |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...