Kalarepka curry
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalarepy | 6 |
olej lub klarowane masło | 4 łyżki |
kumin sproszkowany | 1łyżeczka |
śmietnka kremówka | 200ml |
dymki | 1-2 |
orzechy piniowe | pól szklanki |
pasta curry | 1łyżka |
sól, cukier, pieprz |
Ostrość potrawy regulujemy dodając mniej lub więcej pasty curry. Pasta jest zazwyczaj bardziej aromatyczna niż curry w proszku.
Kalarepy obrać pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Dodać kumin i pastę curry. Smażyć kilka sekund. Dodać kalarepki. Smażyć mieszając aż wszystkie plasterki będą obtoczone przyprawami. Wlać śmietankę, posolić. Dusić pod przykryciem 10-15 minut (w zależności od tego, jak młoda jest kalarepa.) Dodać cukier i pieprz do smaku. Orzeszki podprażyć na suchej patelni. Zielone części dymek pokroić w skośne kawałki. Posypać curry orzechami i dymką. Uwaga: aby uzyskać bardziej egzotyczny smak śmietankę można zastąpić mlekiem kokosowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.