- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalarepy | 6 |
olej lub klarowane masło | 4 łyżki |
kumin sproszkowany | 1łyżeczka |
śmietnka kremówka | 200ml |
dymki | 1-2 |
orzechy piniowe | pól szklanki |
pasta curry | 1łyżka |
sól, cukier, pieprz | |
Kalarepy obrać pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Dodać kumin i pastę curry. Smażyć kilka sekund. Dodać kalarepki. Smażyć mieszając aż wszystkie plasterki będą obtoczone przyprawami. Wlać śmietankę, posolić. Dusić pod przykryciem 10-15 minut (w zależności od tego, jak młoda jest kalarepa.) Dodać cukier i pieprz do smaku. Orzeszki podprażyć na suchej patelni. Zielone części dymek pokroić w skośne kawałki. Posypać curry orzechami i dymką. Uwaga: aby uzyskać bardziej egzotyczny smak śmietankę można zastąpić mlekiem kokosowym.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...