Kalafior w cieście na dwa sposoby
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalafior | 1 |
olej do głębokiego smażenia | |
ciasto polskie: | |
mąka | pół szklanki |
śmietanka 12% | 3/4 szklanki |
jajka | 2 |
proszek do pieczenia do ciasta polskiego | 1/4 łyżeczki |
sól |
ciasto hinduskie: | |
besan (mąka z cieciorki) | 1 szklanka |
jajko | 1 |
proszek do pieczenia do ciasta hinduskiego | 1/2 łyżeczki |
kurkuma | 1/2 łyżeczki |
łagodne curry | 1/2 łyżeczki |
woda |
Smażony w głęboki tłuszczu kalafior można przyrządzić jako danie hinduskie lub polskie. Obie wersje to wspaniałe gorące przekąski.
Kalafior podzielić na różyczki, gotować na parze 5 minut. Zostawić do osuszenia (lub osuszyć ręcznikiem papierowym).
Przygotować ciasto.
Polskie: oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na pianę. Zmiksować mąkę, śmietankę, żółtka, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać z pianą.
Hinduskie: zmiksować wszystkie składniki, dodając tyle wody aby ciasto miało konsystencję śmietany.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.